RESEPI COOKIES CHIP CHOCOLATE
BAHAN-BAHAN
1 cawan mentega,dilembutkan1 cawan gula putih
1 cawan gula perang
2 biji telur
2 sudu teh ekstrak vanila
3 cawan tepung serba guna
1 sudu baking soda
2 sudu air panas
1/2 garam sudu teh
2 cawan separa manis chocolate chips
1 cawan walnut yang dicincang
ARAHAN
1. Panaskan ketuhar hingga 175 darjah C
2. Gaulkan mentega , gula putih dan gula perang sehingga menjadi krim. Pukul telur satu demi satu,
kemudian masukkan vanila . Larutan baking soda dalam air panas. Tambah kepada adunan
bersama dengan garam. Kacau dalam tepung, cip coklat, dan kacang. Cedok sesudu penuh dan
jatuhkan pada dulang pembakar tidak diminyakkan
3. Bakar selama kira-kira 10 minit di dalam ketuhar yang telah dipanaskan, atau sehingga tepinya
menjadi keperangan
RESEPI BROWNIES COOKIES
BAHAN-BAHAN
120 gm dark chocolate coins
1 biji telur
100gm gula icing
50gm tepung gandum
40gm marjerin/ butter
1 sudu teh esen vanilla
kekacang sangai
ARAHAN
- Dalam satu mangkuk , tahan panas, double boil coklat dan marjerin hingga cair, ketepikan
- ambil mangkuk lain, masukkan telur dan gula icing, pukul dengan whisk hingga gula larut
- tuang coklat yang telah dicairkan tadi dan kacau rata
- tambah esen vanilla, tepung gandum dan kekacang gaul sebati
-perap adunan5-10 minit
- sementara itu panaskan oven 180C
-sudukan satu adunan ke atas loyang yang telah dialas baking paper, susun dan jarakkan adunan
-bakar selama 10-20 minit atau mengikut oven masing-masing.
-setelah masak, biarkan sejuk di dalam loyang kerana ketika cookies masih lembut.
-simpan cookies di dalam bekas kedap udara.
RESEPI RED VELVET COOKIES
BAHAN-BAHAN
120 gm margerin planta
10gm minyak sapi
100gm gula kastor
120gm tepung gandum
50gm tepung beras
50gm badam cincang
1 biji kuning telur
1 sudu besar serbuk teh
1/2 sudu teh esen vanilla
30gm coklat cips putih
30gm coklat cips
ARAHAN
- Mula- mula kita ayakkan bahan kering
- Satukan tepung gandum, tepung beras dan serbuk koko dan ayak, ketepikan
- Bakar sebentar badam cincang dalam ketuhar pada uhu 170 C selama 5 minit
- Di dalam mesin pemutar, satukan marjerin Planta , minyak sapi dan gula kastor, putar sehingga
adunan kembang dan bertukar warna kuning pucat.
- Tambahkan badam, 1/2 daripada choc chip dan 1/2 daripada choc putih
- Gaul adunan rata
- Sudukan adunan di atas dulang pembakar
- hiaskan permukaan doh tadi dengan baki cip coklat dan cip putih
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C ( Ketuhar hendak dipanaskan 15minit awal)
- Bkar selama 20 minit
- Sejukkan biskut dan simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment